Med passion för människor, utveckling och kommunikation utbildar vi för en hållbar framtid!
Med passion för människor, utveckling och kommunikation utbildar vi för en hållbar framtid!

Bytte chefsjobbet mot fiskrensning

Jag var butikschef för en stor klädkedja. Ung och driven där arbetsgivaren såg min potential. Jag trivdes och utvecklades i min roll. Resultatmässigt låg vi i topp. Fick utlopp för mitt intresse för mode och garderoben hemma växte för varje dag.  Från en dag till en annan sa jag upp mig på stående fot – utan att tveka. Drog till Norge för att jobba i en fiskfabrik och kasta sill på löpande band. Varför? Jo, företaget jag arbetade för hade börjat frångå de grundvärderingar som jag så stolt arbetade för. 

Att enbart vara tacksam och nöjd över att ha ett arbete är inget som lockar mig – eller min generation som kallas Y eller millennials. Vi är födda på 1980- och 90-talet. Vissa ser oss som besvärliga och ifrågasättande – medan andra ser vår kreativa nyfikenhet och lusten till att utvecklas.

Att reflektera kring våra kollegor och att kategorisera efter generation kan vara ett sätt att beskriva olika egenskaper och synliggöra att vi alla är olika med olika behov.  Fatta mig rätt, jag är inte för kategorisering i sig.  Däremot är det ett intressant sätt att beskriva mänskliga beteenden utifrån hur samhället har påverkat oss.  Vi är olika och har behov av olika typer av ledarskap och stimulans för att prestera och motiveras i vår arbetsroll.

Vilka generationer har vi då? Babyboomers kallas personer födda på 1940- och 50-talet. Mina föräldrar tillhör den generationen där pliktkänslan är stark och arbetet är i fokus. Generationen beskrivs som idealistiska, materialistiska, optimistiska arbetsnarkomaner. Generation X är personer födda på 1960- och 70-talet. De är självständig, skeptiska, lättroade, kreativa och karriärintresserade. De har också en stark pliktkänsla men inte lika lojala som babyboomers.

Generation Y har till skillnad från babyboomers och generation X vuxit upp i ett globalt informationssamhälle där internet och sociala medier är en naturlig del i livet. De vill se resultat direkt. Är uppgifterna inte intressanta nog så går de vidare. Det är en generation som ställer krav och vill göra skillnad. Y har också ett stort behov av bekräftelse. Att få ständig feedback i arbetslivet är viktigt.  Självklart är ingen person sin generation per definition utan påverkas av de olika generationerna vi lever och arbetar nära.

Men hur gick det då på fiskfabriken? Hur var värdet i mina arbetsuppgifter? Jag stod ut i tre dagar med att kasta sill. Grät varje kväll och drömde om sill på löpande band. Stövlade in på en skobutik och sålde in min säljkunskap. Fick nytt jobb med nya möjligheter. Ångrade jag beslutet att lämna trygga Sverige och mitt chefsjobb? Nix. Jag skulle göra samma sak idag. Om jag äter sill idag? Självklart. Det bästa på hela julbordet!

 

Sahara

Kommentera gärna