Med passion för människor, utveckling och kommunikation utbildar vi för en hållbar framtid!
Med passion för människor, utveckling och kommunikation utbildar vi för en hållbar framtid!

Leva som man lär

För en månad sedan tatuerade jag in ett citat från Pippi Långstrump, en normbrytande förebild som tror på den egna och andras förmåga. Texten lyder:  Det har jag aldrig provat tidigare så det klarar jag helt säkert Det är en livsfilosofi jag lever efter och som jag hoppas att mina barn ska ta med sig in i framtiden.

Häromdagen kom 16-åringen ned till köket. ”Varför kan jag inte få hoppa av skolan och satsa på att bli en streamer? Det är ju det här som jag vill jobba med. Om det inte går bra så börjar jag gymnasiet nästa år, utbrister 16-åringen med en önskan i rösten.

Jag tror inte mina öron. Vill han hoppa av gymnasiet för att spela dator inför publik på heltid. Har han blivit helt galen. ”Absolut inte”, säger jag bestämt. ”Hur tänker du? Du kan ju inte hoppa av skolan. Gå dina tre år på gymnasiet sen kan du göra vad du vill”.

Sonen försöker övertala mig men jag biter bestämt ifrån. Finns inget att diskutera. Skola först – lek sen.  Sonen går iväg och jag sätter mig i fåtöljen för att lugna ner mig efter diskussionen. Vilket påhitt!  Hjärnan går på högvarv och jag upprepar för mig själv att det här är vansinnigt. Normen är att alla ska gå gymnasiet direkt efter grundskolan – sen kan man ut och se världen och göra vad man vill.

Efter en stund känner jag hur det knyts i magen. Men vad håller jag på med?!!! Här sitter jag som vill att alla ska reflektera kring normer, våra osynliga regler i samhället. Att alla ska vara lyhörda för andra perspektiv och respektera andras åsikter. Jag som till råga på allt är utbildad karriärvägledare fnyser åt denna arbetsmarknad som jag knappt känner till. Jag vägleder andra ungdomar och vuxna att tro på sin förmåga och satsa på det yrke de brinner för. Nej, skjut mig någon! Så fel jag har.

Sakta men säkert sjunker alla tankar in och jag inser att jag som är hans mamma borde vara hans största supporter. Jag börjar surfa ut och läsa på om vad en streamer gör och hur man kan tjäna pengar på detta. Ett lugn i sprids i min kropp och jag känner att jag har omvärderat min värdering inom loppet av en timme. Klart jag ska stödja honom i detta.

Sonen blev lätt chockade när jag och pappan berättade dagen efter att vi stödjer honom i hans önskan. Den minen är obetalbar. Så tacksam att jag stannade upp och omvärderade och reflekterade kring mig själv, mina normer och värderingar.

Sen hoppas jag förstås att pensionen ska vara räddad när sonen lyckas. För det är jag helt säker på att han gör.

Pippi

Kommentera gärna

En tanke om “Leva som man lär”