Med passion för människor, utveckling och kommunikation utbildar vi för en hållbar framtid!
Med passion för människor, utveckling och kommunikation utbildar vi för en hållbar framtid!

Var 17 är matpåsarna? Om stress och återhämtning på Ica

Jag åkte raka vägen till Ica efter jobbet. Lastade i alla varor jag skulle ha. La upp allt på bandet, betalade och gick ut till bilen. Väl hemma öppnade jag bakdörren för att ta ut påsarna. Tomt. Inte en påse i sikte.  Jag öppnade bagageluckan. Tomt. Var 17 var påsarna? Jag måste ha glömt påsarna i affären. Så himla pinsamt. Det var bara att hoppa in i bilen och åka dit igen och skämmas. Jag stövlade in på Ica och frågade kassörskan om hon sett mina påsar. Då berättade hon att jag hade lämnat alla varor på bandet. De trodde att jag skulle hämta ytterligare en produkt och komma tillbaka. Men jag dök aldrig upp. Efter några minuter packade de ner alla varor åt mig. Herregud, jag packade inte ens ihop varorna utan gick raka vägen ut ur butiken. Tur att jag betalade i alla fall.

För er som lyssnat på vårt poddsamtal med forskaren Mimmi Eriksson vet hur farligt stress kan vara om man utsätts för den under en lång tid utan tid för återhämtning. Men vad är stress egentligen? Ja enligt fysiolog Hans Selye som myntade begreppet på 1930-talet så är det en reaktion när människor utsetts för en utmaning eller hot. Stress är en naturlig reaktion som uppstår i sambandet mellan individ och miljö. En situation som hjärnan bedömer som utmanade eller hotfull. Stress i sig behöver inte vara farligt, det är just bristen på återhämtning som kan ge negativa konsekvenser på en människas hälsa. Stress kan vara livsviktigt och en drivkraft som får en människa att gå framåt och våga prova något nytt. Så länge det finns balans mellan just stress och återhämtning.

Vad är det som gör att vissa kan hantera stress bättre än andra? Alla människor är unika och hur vi reagerar och hanterar stress är också individuella. Människans nervsystem är viktig i relation till våra beteenden. Vårt genetiska arv, den miljö vi vuxit upp i och lever i, samt det sociala stöttande nätverk som varje människa har är viktiga delar som påverkar vår hälsa och hur vi upplever och hanterar stress. Ett socialt stöd av andra kan hjälpa en stressad person att uppleva tillvaron begriplig. Ett optimistiskt förhållningssätt är också en positiv faktor i att hantera stress. Vilken problemlösningsstil och drivkraft till prestation individen har påverkar hur hen hanterar stress.

Efter tre års studerande till beteendevetare har jag fått en ökad insikt om hur jag är och varför jag agerar som jag gör. Jag reflekterar ofta med mig själv och analyserar det jag gjort, samt försöker inta ett optimistiskt förhållningssätt till det mesta som sker. Stressar jag idag? Självklart, men min puls håller hastighetsbegränsningarna nu – i alla fall på Ica. En tur med kundvagnen på affären har nästan blivit mitt återhämtningsställe. Älskar att handla när tid finns. Då brukar det ta 40 minuter för mig att köpa en liter mjölk. Jag måste ju hinna prata med alla härliga människor jag möter. Det resulterar förvisso oftast i att jag glömmer köpa det jag kom för….så det är himla tur att jag bor så nära affären.

Pippi

Kommentera gärna